Чийзкейк с тиква и аромат на портокал


Чийзкейк с тиква и аромат на портокал

Продукти:

За блата:
100 гр. фини овесени ядки;
50 г разтопено масло;
1/4 ч.л. джинджифил;
1 с.л. мед.

За крема:
200 гр. сирене “Котидж”;
200 гр. заквасена сметана;
200 гр. захар;
2 бр. яйца;
сока и кората на 1/2 портокал;
6-7 с.л. пшеничен грис;
80 гр. стафиди;
щипка сол.

За тиквената паста:
300 гр. сварена тиква;
30 гр. масло;
сока и кората на 1/2 портокал;
2 с.л мед;
100 мл. вода;
1 бр. желатин;
2 ч.л. канела.

Метод на приготвяне:

В купичка смесваме овесените ядки с меда и джинджифила и ги заливаме с разтопеното краве масло. Объркваме добре и ги разпределяме равномерно по дъното на форма за торта с диаметър 15 см. /формата е с падащо дъно/. Оставяме в хладилника да се стегне маслото и да се втвърди основата на чийзкейка.

С помощта на миксер разбиваме сиренето “Котидж” със захарта. Насипваме заквасената сметана и объркваме с телена бъркалка. Прибавяме едно по едно яйцата и отново объркваме сместа. Следват сока и кората на портокала, пшеничния грис, стафидите и солта. Разбъркваме отново получения крем и го насипваме в тортената форма върху овесените ядки.

Печем чийзкейка в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Изключваме фурната и го оставяме вътре да изстине напълно.

Разтопяваме маслото в тенджера и задушаваме в него сварената тиква, добавяме сока и кората на портокала и след 2-3 минути сваляме съда от котлона. Пасираме тиквата до получаването на гладко пюре. Прибавяме водата, в която е разтворен меда, овкусяваме с канелата и разбъркваме


Сипваме желатина в кафена чаша със студена вода и го оставяме да набъбне. След това поставяме чашата в купа с гореща вода и разтапяме желатина на водна баня, съгласно указанието на опаковката. Насипваме на части втечнения желатин при тиквената паста и объркваме, за да се разпредели равномерно.

Изсипваме тиквената паста върху охладения чийзкейк и заглаждаме повърхността с мокра лъжица. Оставяме в хладилника да се стегне за 24 часа.

На следващия ден разкопчаваме тортената форма, освобождаваме чийзкейка и внимателно го приплъзваме в подходяща чиния.

След като престои едно денонощие в хладилника чийзкейка се стяга, ароматите се смесват и вкуса става още по-неустоим. Сладкиша е с нежна и плътна текстура, ухае изкусително на мед, портокалова кора, джинджифил и канела.

Моля сподели тази рецепта за Чийзкейк с тиква и аромат на портокал



Сподели още в:
Реклама
Страницата ни във Фейсбук

Подобни рецепти