Гръцки сладкиш Галактобуреко


Гръцки сладкиш Галактобуреко

Продукти:

400 гр. точени кори (1 пакет)
прясно мляко - 800 мл.;
масло - 200 гр.;
яйца - 5 бр.;
захар - 150 гр.;
грис - 100 гр. пшеничен;
ванилия - 2 пак.;

За сиропа
вода - 2 ч.ч.;
захар - 2 ч.ч.;
портокали - 2 бр.;

Метод на приготвяне:

Направете захарния сироп, като сложите захарта и водата в тенджера на котлона да заври. Добавете сока и кората на един портокал и варете до сгъстяване и получаване на захарен сироп. Оставете да се охлади. Направете крема, като в друга тенджера сложите млякото и захарта. Настържете кората на другия портокал, поставете на котлона и разбъркайте до стопяване на захарта.

Разбийте яйцата в купа и добавете малко от млякото на тънка струйка, като бъркате енергично. Целта е да се изравнят температурите и при поставянето им в сместа яйцата да не станат на омлет.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, сложете грис, варете няколко минути до полусгъстяване и отново на тънка струйка сипете внимателно яйчената смес, като бъркате постоянно.

Варете до получаване на гъст крем. Накрая добавете половината масло, разбъркайте, от топлината то ще се стопи, добавете ванилията и махнете от котлона. Оставете за кратко да се охлади. Разтопете останалото масло.

Разделете корите на две части с еднакъв брой. Намажете правоъгълна тава с масло и сложете една кора, намажете я с масло, сложете другата, пак намажете с масло и така докато свършат всички кори от първата отделена част. По желание се поръсва с пудра захар. Сипете отгоре целия крем и изравнете, така че да е покрито навсякъде равномерно.

Отгоре повторете процедурата с останалите кори, като слагате, мажете и така всяка кора, включително и последната. Вземете остър нож и внимателно направете леки разрези, оформящи порционни парчета и поставете в загрята фурна на 200 градуса до златисто около 20-30 мин.

Извадете готовия сладкиш и по очертанията нарежете парчета, още топъл го залейте със студения захарен сироп. Охладете и поставете в хладилник за 12 часа да се сиропира.

Моля сподели тази рецепта за Гръцки сладкиш ГалактобурекоСподели още в:
Реклама
Страницата ни във Фейсбук

Подобни рецепти