Торта Медовик


Торта Медовик

Продукти:

Продукти за блатовете:
2 с.л. мед
100 гр. краве масло
150 гр. захар
2 яйца
1 равна ч.л. сода бикарбонат
350+150г брашно

за крема:
1 л. прясно мляко
5 с.л. захар
2 яйца
6 с.л. брашно
100 гр. краве масло
ванилия

за украса:
100 гр. бял шоколад
орехови ядки
мед

Метод на приготвяне:

За блатовете - медът,захарта и маслото се поставят на водна баня и се загряват, докато захарта частично се разтопи и сместа се втечни. Добавя се хлебната сода и се отдръпва от огъня. Добавят се яйцата и се разбърква, докато се усвоят. Добавя се пресятото брашно(350г) и се забърква гъсто тесто. Прибира се в хладилник за 1 час да се охлади. Не добавяйте повече брашно на този етап, дори и да ви се стори рядко тестото, защото после блатовете ще станат жилави.

Охладеното тесто се изсипва на обилно набрашнен плот(използват се останалите 150г брашно) и се разделя на 6-7-8 части, които се оформят на топки.

Фурната се загрява до 200С. Всяка топка се разточва на много тънък блат - 2-3мм, като се набрашнява обилно. Може да разточвате направо върху дъното на обърнатата надолу тава на печката, върху силиконово килимче или върху хартия за печене и печете без да пренасяте блата. Не е необходимо да се маже с мазнина тавата, само с четка се почиства излишното брашно. Преди да сложите всеки разточен лист да се пече притиснете върху него ринг или голяма чиния да се очертае контура на бъдещия блат.

Блатовете се пекат много бързо - 3-4мин. до леко златисто. Още докато е топъл всеки блат се обрязва по направените очертания.Поставят се един върху друг и се оставят да изстинат добре. Може да се изпекат и няколко дни предварително, а сглобяването на тортата да стане 12 часа преди консумация.Изрезките се събират в тавичка и се връщат в топлата фурна да се подсушат.

За крема - млякото(800мл) и захарта се кипват. Яйцата и брашното се разбъркват с останалото мляко и се добавят на тънка струйка при непрекъснато разбъркване с тел. Кремът се вари 5-6мин. и се отдръпва от огъня. Добавя се маслото нарязано на кубчета и ванилията. Разбърква се, докато се разтопи.
Тортата се сглобява, за по-лесно в ринг, но може и направо на поднос. Редуват се блат, 3-4с.л. крем, блат, докато се наредят всички. Най-отгоре се намазва с крем. Тортата се оставя на стайна температура, докато изстине напълно(3-4 часа), след което ринга се отстранява.Изрезките се натрошават, счукват или смилат и с тях се облепя тортата отстрани.

За украсата - белият шоколад се стопява на водна баня с една лъжичка олио. Парче опаковъчен найлон с въздушни балончета се измива добре, подсушава и намазва леко с олио. Поизстиналият шоколад се излива върху него, заравнява се на тънък слой и се прибира в хладилник. След като стегне, найлона се отстранява, а шоколадовата плочка се начупва и поставя върху тортата. Украсява се с орехови ядки и се полива с малко мед. Тортата се съхранява в хладилник. Добре е да престои поне 12 часа след сглобяването.

Моля сподели тази рецепта за Торта Медовик



Сподели още в:
Реклама
Страницата ни във Фейсбук

Подобни рецепти