Питка Пролет


Питка Пролет

Продукти:

прясно мляко - 150 мл.
яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
мая - 1 кубче
масло - 50 гр,
брашно - колкото поеме
захар - 1 ч.ч.
сол - 1 ч.л.
олио - за тавата
брашно - за домесване

Метод на приготвяне:

В хладко мляко разтваряме маята, чукваме яйцата, като отделяме един жълтък за намазване, разбъркваме, прибавяме и захарта, солта и маслото (предварително разтопено), отново разбъркваме и постепенно добавяме брашно до получаването на меко тесто.

Оставяме тестото да втаса за около 30 мин., след което го разточваме на една голяма кора (не много тънка). След като сме разточили кората, с помощта на чашка (по- широка) изрязваме кръгчета. За всяко цветенце са необходими по 3 кръгчета, слагаме трите кръгчета едно върху друго, хващаме срещуположните крайща и ги притискаме с дървено шишче, след това хващаме другите два края и притискаме и тях.

Правим си едно малко топченца от тестото и го слагаме в центъра на цветенцето. Така приготвяме и останалите цветенца, като за това цвете в центъра на тавата използваме по-широка чашка. Готовите цветенца нареждаме в намазана с олио тавичка.

След като сме ги наредили, мажем с жълтъка и слагаме тавата в студена фурна и включваме на 100 градуса за 10 мин. (за по бързо втасване), след това увеличаваме на 180-200 до готовност. Готовата питка изваждаме от фурната и покриваме с кърпа.

Моля сподели тази рецепта за Питка ПролетСподели още в:
Реклама
Страницата ни във Фейсбук

Подобни рецепти